Az alábbiakban néhány gyakran előforduló kérdésre (GYIK) adott szakszerű választ olvashatunk. Célszerű átböngészni, ugyanis a későbbiekben sok fejfájástól kímélhet meg minket.

Először néhány sorban a klimatizálásról

Napjainkban egyre nagyobb az igény a mindennapok komfortfokozatának emelésére. Ez az igény nyilvánul meg a klímapiac bővülésében, a komfortklímák egyre szélesebb körben történő elterjedésében. A fizetőképes kereslet növekedése, és a készülékek árának utóbbi néhány évben tapasztalható drasztikus csökkenése is abba az irányba mutat, hogy egyre több klímakészülék kerül forgalomba.

Lakásunk, irodánk, családi házunk klimatizálására több lehetőség is van.

– Legelőnyösebb helyzetben azok vannak, akik még az építkezés során, pontos tervek alapján, előre beépített légtechnikát alkalmaznak, központi klímaberendezéssel. Ez a megoldás a legtisztább, és a legjobb eredményt is ez nyújtja, ráadásul nem csak a hűtés, hanem a fűtés, és a frisslevegő utánpótlás is megoldható egyúttal. Anyagilag viszont nagyságrendekkel többe kerülhet, mint más megoldások.

– Jelenleg az egyik legelterjedtebb megoldást a split rendszerű klímaberendezések nyújtják. Ezek esetében a telepítés általában nem jár túl nagy bontással, tehát már lakott, kész lakásokban is megoldható. Áruk is elérhetővé vált a hétköznapi ember számára is, hisz bármely háztartási gép, tv, mosógép, mosogatógép, stb., áráért lehet szinte már egy középárfekvésű splitklímát kapni. Ezek egyik változata a légcsatornázható split, amikor a beltéri egység egy rejtett helyen, pl. álmennyezet fölött van, és a légbefúvás légcsatornákon keresztül történik. Néhány gyártó piacra dobott olyan készülékeket is, ahol a kültéri egységet is el lehet rejteni, ez pl. műemlékjellegű épületeknél előnyös, ahol nem lehet homlokzatra kihelyezni a készüléket.

– Az ablakklímák jelentősebben az irodákban terjedtek el, hátrányuk a zajosság, mivel a kültéri egység kompresszora, és a ventillátor okozta zaj közvetlenebbül jut be a belső térbe.

– Kisebb helységekben használatosak a mobilklímák, melyek egyetlen előnye, hogy nem kell telepíteni, viszont zajosak, és lényegesen kisebb hatásfokúak, mint a split készülékek.

– Újabban elterjedőben vannak a légcsatornás klímaberendezések, melyeket optimális esetben kész épületekben, tetőtéri lakásokban jelentősebb bontásnélkül be lehet építeni. Ezeknek a készülékeknek több előnye is van az egyszerű splitklímákkal szemben. Csendesség, kisebb légáram, esztétikusság, friss levegő utánpótlás, stb. Áruk több helyiség hűtése esetén közel van a splitklímákéhoz.

– Lehetőség van – olyan helyeken, ahol kültéri egység elhelyezésére nincs lehetőség – olyan klímaberendezés telepítésére, melynek rejtett a kültéri egysége. Műemlék-jellegű épületek, belvárosi kerületek, stb, olyan területek, ahol ez az egyetlenlehetőség a helyiségek klimatizálására. E készülékek léteznek split (osztott) rendszerben, vagy parapetes megoldásban.

A klímakészülék vásárlásakor mindig figyelembe kell venni a hűtendő helyiség nagyságát (légköbméter), hőterhelését (fekvés, nyílászárók száma, nagysága, bent tartózkodók száma, egyéb hőt termelő berendezések léte (számítógépek, hűtők, világítótestek, stb.) A méretezést általában érdemes tapasztalt szakemberre bízni, csakúgy, mint a telepítést. A gyártók által vállalt garanciát csak szakszerűen, fényképes zöldkártyával rendelkező szerelő által telepített készülék esetében lehet érvényesíteni. 2004. május elsejével változnak a hűtőközegekre vonatkozó előírások. Klór tartalmú gázzal üzemelő klímakészüléket ekkortól tilos importálni, árusítani, üzembehelyezni. Érdemes erre is odafigyelni vásárláskor.

Üzemeltetési tanácsok

Ha tudjuk, hogy a klímaberendezést nem fogjuk hosszabb ideig használni, akkor célszerű a berendezést, kikapcsolás előtt ventilátor üzemben 20-30 percet folyamatosan járatni, ezzel elérjük, hogy a berendezés kiszárad, megelőzve az esetleges gombásodását a belső alkatrészeknek. A kültéri egységet ne rakjuk körbe különféle tárgyakkal, a ventillátor védőrácsát ne takarjuk el, mivel így meggátoljuk a levegő kiáramlását a kültéri egységből. Sokszor előfordul, hogy a klíma beltéri egysége olyan helyre van fel szerelve, ahol esetleg az ablakon keresztül direkt napfény éri, ilyen esetekben, de általában használat közben, érdemes elsötétíteni a helyiséget megvédve a szobát a direkt napfénytől. Légkondicionált helyiségekben nem célszerű az ablakok, ajtók nyitva tartása.

Furcsa zajok

Ha furcsa hangok hallatszanak a klíma működése közben akkor az nem minden esetben hibajelenség, ha indítjuk majd rögtön leállítjuk a berendezést, akkor általában a kondenzvíz hangját hallhatjuk ahogy a csőben megindul az áramlása. Szintén hasonló hangok hallatszhatnak indítás után néhány percig, ez a hűtő- folyadék hangja, ami a rézcsőben áramlik, ez szintén nem hibajelenség. Furcsa hangokat hallhatunk még a fűtős gépeknél a fűtési időszakban, ez nem más mint az automatikus leolvasztási funkció működésének a hangja, és éppúgy mint az előzők, normális velejárója a berendezés működésének.

Szagok

Előfordulhat, hogy mindenféle szagok áramlanak ki a beltéri egységből, ilyenkor hajlamosak vagyunk azonnal szerelőt hívni. Azonban ezek a szagok az esetek többségében a helyiségben keletkező, és a légkondicionálón keresztül vissza fújt szagok, például a dohány szaga, vagy egyéb szagok, amik a helyiségben keletkeznek.

Pára

Előfordulhat az is, hogy a klíma beltéri egységéből köd szerű párafelhőcske áramlik ki, ekkor sem kell megijedni, ugyanis ez csak párafelhő, és nem füst. Ezt a párafelhőt a szoba hirtelen lehűlése okozhatja. Ugyanez a jelenség előfordulhat fűtős gépek kültéri egységénél fűtés szezonban, ilyenkor a kültéri egységben a ventillátor leállhat, és gőzfelhő keletkezhet. Ez az automatikus leolvasztó funkció eredménye.

Fűtés üzem

Hőszivattyús készülékek beltéri egységénél fűtés üzemben, a levegőáramlás nagyon lassú lehet, esetenként le is állhat. Ez többek között abból is adódhat, hogy a szoba hőmérséklete eléri a termosztáton beállított értéket, ekkor a kültéri egység leáll, a beltéri egység pedig alacsony fordulatra kapcsol, vagyis az alacsony fordulaton működő vagy álló gép sem minden esetben jelent meghibásodást. Fűtés közben a készülék normál esetben 7-15 percenként bekapcsolja az automatikus leolvasztást, ez idő alatt a berendezés leáll. Az automatikus leolvasztás működését egyes gépeken egy kis led világítása jelzi. A ventilátor akkor is működhet nagyon alacsony fordulaton, ha a készülék szárító üzemmódban van.

A fent leírtak általános esetekre vonatkoznak, de előfordulhatnak eltérések, esetleg egyébb jelenségek, a különböző márkájú berendezések között. Ezért elsősorban a kezelési utasításokban foglalt üzemeltetési útmutatók az irányadóak.